Dwadzieścia procent Amerykanów odpowiada za 50% emisji gazów cieplarnianych
21 marca 2018, 07:44Zaledwie 20% Amerykanów jest odpowiedzialnych za niemal 50% amerykańskiej emisji gazów cieplarnianych związanych z dietą. Główną przyczyną jest tutaj wysoki poziom konsumpcji wołowiny.
Dieta śródziemnomorska dobra dla kości i mięśni kobiet po menopauzie
19 marca 2018, 10:34U kobiet w wieku pomenopauzalnym dieta śródziemnomorska wiąże się z większą masą mięśniową i gęstością kości.
Fermentujące błonnik bakterie korzystnie wpływają na zdrowie diabetyków
16 marca 2018, 11:39Błonnik sprzyja bakteriom jelitowym korzystnym dla kontroli poziomu cukru we krwi.
Post zmniejsza poziom neurotoksycznego białka
6 marca 2018, 13:27U myszy specjalny schemat odżywiania pomaga usunąć nieprawidłowe (neurotoksyczne) białko odpowiedzialne za pląsawicę Huntingtona.
Związki przewlekłego bólu ze spożyciem glutaminianu sodu
19 lutego 2018, 11:53Problem chronicznego bólu jest rozpowszechniony na całym świecie. Wydaje się jednak, że pomóc może niewielka, a co najważniejsze tania, zmiana diety. Pilotażowe badania przeprowadzane w Meru w Kenii sugerują bowiem, że istnieje związek między przewlekłym bólem a spożyciem glutaminianu sodu (ang. monosodium glutamate, MSG). Naukowcy wykazali, że kiedy uczestnicy studium zmniejszali jego spożycie, ich stan się poprawiał.
Słodzone napoje niekorzystnie wpływają na płodność
15 lutego 2018, 11:36Wypijanie przez kobietę lub mężczyznę jednego bądź więcej słodzonych napojów dziennie wiąże się ze spadkiem szans na zajście w ciążę.
Koniec z efektem jo-jo?
14 lutego 2018, 11:09Za jakiś czas efekt jo-jo może odejść w niepamięć, bo naukowcom udało się odkryć w mózgu molekularny przełącznik, który reguluje spalanie tłuszczu, zwłaszcza po okresach odchudzania.
Astronauci chudną, bo pokarm unosi się w ich żołądku i daje fałszywe uczucie sytości?
31 stycznia 2018, 11:41Dr Scott Smith, szef Laboratorium Biochemii Żywieniowej NASA, uważa, że członkowie załogi Międzynarodowej Stacji Kosmicznej chudną m.in. dlatego, że przez mikrograwitację zjedzony pokarm unosi się w żołądku, co prowadzi do złudzenia sytości.
W zapobieganiu rakowi morskie omega-3 są skuteczniejsze od roślinnych
29 stycznia 2018, 11:38Kwasy omega-3 pochodzące z ryb zapobiegają nowotworom skuteczniej niż kwasy z roślin, np. z siemienia lnianego.
Więcej CO2 w atmosferze niekonicznie zwiększy pokrywę roślinną Ziemi
24 stycznia 2018, 13:00Przeciwnicy walki z globalnym ociepleniem uważają, że ludzkość nie powinna ograniczać emisji dwutlenku węgla do atmosfery chociażby dlatego, że więcej CO2 jest korzystne dla roślin, zatem możemy spodziewać się zwiększenia pokrywy roślinnej i większych plonów roślin uprawnych. Argument ten jest prawdziwy, ale bałamutny, gdyż nie oddaje całego problemu.